Te afli la: Home / SNAC / SNAC 2014:

SNAC 2014

         Vineri, 21 martie 2014., la sala de festivităţi a Colegiului Naţional de Informatică „Matei Basarab” din municipiu a avut loc faza judeţeană a concursului de dans ,,Împreună pentru viitor’’, parte a Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC).


         Participarea a fost una inedită, mai ales datorită faptului că acţiunile Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) pun laolaltă copii normali şi copii cu handicap. „Concursul se adresează copiilor de până la 19 ani, iar fiecare echipă participantă are în componenţă jumătate copii normali, jumătate copii cu certificat de handicap.

           Cu toate aceste, modul de integrare a beneficiarilor în concurs a fost una extraordinară, aceştia simţindu-se, chiar şi pentru o clipă copii normali. Încă o dată s-a dovedit că dansul poate demola orice barieră. Spectacolul a fost atât de emoţionant, încât spectatorii au aplaudat cu multă frenezie fiecare moment. Copiii şi coordonatorii locali lor au înţeles că au venit la concurs doar pentru a demonstra că acolo unde se vrea se poate reuşi integrarea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale, iar acesta dezvoltă personalităţi puternice atât în rândul voluntarilor, cât şi în rândul beneficiarilor.

            Astfel, la proba de dans modern s-a calificat pentru faza regională echipa formată din elevi de la CŞEI Băbeni şi elevi de la Liceul „George Ţărnea’” Băbeni, iar la proba de dans tradiţional s-a calificat echipa formată din elevi de la Liceul Tehnologic Special Nr. 1 Bistriţa şi elevi proveniţi de la Clubul Copiilor Horezu. O notă aparte pentru echipa celor de la Liceul Antim Ivireanul, care alături de copiii de la CSEI Băbeni au oferit un moment frumos pe măsura vârstei lor destul de fragede.

         Acţiunea Comunitară este o activitate voluntară care se desfăşoară cu regularitate şi este certificată în programa şcolară a Liceelor. Acţiunea Comunitară implică stabilirea unei legături între Licee, pe de o parte, şi Şcoli Speciale, Centre de Plasament şi Instituţii, Locuinţe Sociale şi Centre de Zi şi Spitale - pe de altă parte. SNAC este un program coerent şi coordonat de activităţi desfăşurate cu regularitate şi care antrenează voluntari şi copii cu nevoi speciale, aflaţi în situaţii de risc, în dificultate sau în pericol. Anul acesta faza regională a SNAC se va desfăşura la Râmnicu Vâlcea şi va aduce la start cele mai bune echipe din Oltenia, cel mai probabil la finele lunii aprilie.